Δεν τρώς με το στομάχι, τρώς με το στόμα.
Το στομάχι είναι και αυτό ένα από τα 79 όργανα που απαρτίζουν το σώμα μας. Είναι και ένα από τα σχεδόν 10 όργανα που απασχολούνται με την πρόσληψη, επεξεργασία και απορρόφηση της τροφής. Στα αυτιά μας ηχούν ακόμα οι λέξεις των μεγαλύτερων, “δεν πρέπει να βουτάμε στη θάλασσα με γεμάτο στομάχι, πρέπει να περάσουν 2-3 ώρες τουλάχιστον”. Σωστά;
Η μασημένη τροφή είναι η καλύτερη.
Στη διάρκεια της ημέρας, υπάρχουν 5 βασικά γεύματα: πρωϊνό, δεκατιανό, μεσημεριανό, απογευματινό, βραδινό. Ανάλογα με τους ρυθμούς ζωής που ακολουθούμε, ανάλογα με το πρόγραμμα διατροφής που μπορεί να μας έχει δώσει κάποιος διαιτολόγος, θα χρειαστούμε σχεδόν μισή ώρα για να τα καταναλώσουμε όλα αυτά. Σε μια απαιτητική ημέρα, δεν θα βρούμε χρόνο να απολαύσουμε όπως θα έπρεπε τα γεύματα αυτά και βιαζόμαστε να καταπιούμε την τροφή, σχεδόν αμάσητη. Και έτσι αρχίζει η επιβάρυνση.
Χωρίς σάλιο, δε γίνεται δουλειά.
Για να γίνει σωστά η απορρόφηση της τροφής, πρέπει να μασηθεί καλά έτσι ώστε να εκκριθεί η απαραίτητη ποσότητα σάλιου για να λιπανθεί η τροφή και να κατέβει προς το στομάχι. Ταυτόχρονα, το σάλιο που αποτελείται από 99% νερό και 1% ανόργανα και οργανικά συστατικά (ένζυμα, ηλεκτρολύτες, αντισώματα κλπ.), αναλαμβάνει την εξουδετέρωση ορισμένων μικροβίων, και βοηθάει στην αναγνώριση των θρεπτικών ουσιών μέσω της γεύσης. Το νευρικό μας σύστημα χρησιμοποιεί την γεύση για να ρυθμιστεί το στομάχι στην βέλτιστη απορρόφηση της τροφής.
Το στομάχι σου δεν έχει δόντια.
Αν μας πιέζει ο χρόνος ή η λαιμαργία μας και με βιαστικές κινήσεις καταπιούμε την τροφή αμάσητη, επιβαρύνουμε το έργο που έχει να κάνει το στομάχι μας. Βάζοντας τα μεγάλα ακατέργαστα κομμάτια να κατέβουν με βία στο στομάχι, ο οργανισμός προσπαθεί να τα διασπάσει και έτσι εκκρίνεται μεγαλύτερη ποσότητα γαστρικών υγρών απ’ ότι συνήθως, δημιουργώντας ένα αρκετά όξινο περιβάλλον (με ότι διαταραχές στην υγεία μπορεί να συνεπάγεται αυτό). Το πιο συνήθες φαινόμενο είναι η δυσφορία ή και η βαρυστομαχιά, ενώ ο οργανισμός μας προσπαθεί να αποβάλλει τα αμάσητα κομμάτια το συντομότερο δυνατόν, χωρίς να μας δώσουν τις θρεπτικές ουσίες που έχουν. Αξίζει να αναφέρουμε ότι πάνω από το 30% του διαθέσιμου αίματος στο σώμα μας συγκεντρώνεται στην περιοχή της κοιλιάς για να μπορέσει να διασπαστεί και να χωνεφθεί η τροφή. Σαν αποτέλεσμα, έχουμε την δυσκολία μετακίνησης, ίσως και υπνηλία.
Η άλλη πλευρά.
Το εντελώς αντίθετο είναι η πολτοποιημένη τροφή (πουρές, smoothie κλπ.). Στα μερικά εκατομμύρια χρόνια ύπαρξης μας στον πλανήτη, εξελιχθήκαμε χωρίς τις ανέσεις του ηλεκτρισμού και της βιομηχανοποίησης. Η πολτοποίηση της τροφής έξω από το στόμα παρακάμπτει την διαδικασία της έκκρισης του σάλιου, και ως συνέπεια ένα μεγάλο κομμάτι της διαδικασίας πέψης και απορρόφησης των θρεπτικών ουσιών. Αν δεν υπάρχει σοβαρό πρόβλημα υγείας που να μην αφήνει εναλλακτικό τρόπο λήψης της τροφής, θα πρέπει να αποφεύγουμε την συστηματική χρήση της μεθόδου αυτής.
Μασάτε γιατί χανόμαστε!
Όπως καταλάβατε, το μάσημα που είναι μια πολύ απλή και έμφυτη διαδικασία για την λήψη της τροφής, αν παρακαμφθεί θα δημιουργήσει αρκετά προβλήματα που σταδιακά μπορεί να σας κοστίσουν σοβαρά στην υγεία. Οι δίαιτες που βασίζονται αποκλειστικά στις πολτοποιημένες τροφές θα πρέπει να αποφεύγονται. Μην φοβάστε, μασήστε λίγο παραπάνω το φαγητό και καλή σας όρεξη!