Κάθε όργανο στο σώμα καταναλώνει θερμίδες.

Σε περίπτωση που δεν το γνωρίζετε, το σώμα μας απαρτίζεται από 79 όργανα (ανάλογα βέβαια με το τί ορίζουμε τελικά ως όργανο, μπορεί να είναι και παραπάνω). Πάνω από 10 όργανα ασχολούνται με την πρόσληψη, επεξεργασία και απορρόφηση της τροφής. Αν όλα τα όργανα ήταν ίσα και όμοια, τότε θα μπορούσαμε να πούμε ότι κάθε όργανο χρησιμοποιεί λίγο παραπάνω από 1% των θερμίδων που προσλαμβάνουμε στην διάρκεια της ημέρας.

Τρώω, άρα υπάρχω.

Όταν σκεφτόμαστε τις θερμίδες, αυτομάτως πάει το μυαλό μας στο θέμα της διατροφής. Η έμφαση που δίνουμε στην διατροφή μας είναι συνήθως για την εξωτερική μας εμφάνιση. Επειδή όμως δεν πασαλειβόμαστε με την τροφή εξωτερικά στο δέρμα μας, αλλά την μασάμε και καταλήγει μέσα μας, στο στομάχι μας, θα πρέπει να αλλάξουμε και την νοοτροπία της διατροφής. Όταν η ομορφιά πηγάζει από μέσα προς τα έξω, το αποτέλεσμα είναι και μόνιμο αλλά και εντυπωσιακό.

Η σημασία στους αριθμούς.

Έχουμε πει σε προηγούμενα άρθρα μας, ότι τα απόλυτα νούμερα δεν είναι και πάντα σωστά. Δεν χρειάζεται να αποκτήσετε εμμονή με το σωματικό σας βάρος, και δεν χρειάζεται να μετράτε τις θερμίδες που προσλαμβάνετε κάθε φορά. Η ποιότητα και όχι η ποσότητα είναι αυτή που στο τέλος της ημέρας θα σας φέρει ένα βήμα πιο κοντά στο στόχο σας. Φροντίστε τον εαυτό σας και θα σας το ανταποδώσει σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Πόσες θερμίδες τρώει ο εγκέφαλος σου;

Για να απαντήσουμε σωστά, πρέπει να δούμε τί δουλειές καλείται να κάνει στην διάρκεια της ημέρας. Ο βασικότερος φόρτος εργασίας του είναι η επικοινωνία των νευρώνων και νευρικών κυττάρων (αποστολή και λήψη σημάτων). Η εργασία αυτή απαιτεί τα 2/3 των θερμίδων που καταναλώνει ο εγκέφαλος. Το υπόλοιπο 1/3 είναι η διαδικασία συντήρησης και αναζωογόνησης των κυττάρων. Ένας εγκέφαλος ενός ανθρώπου που θα κάνει μια πνευματική εργασία θα καταναλώσει παραπάνω θερμίδες απ’ ότι έναν που θα κάνει σωματική εργασία. Πόσες είναι αυτές οι θερμίδες στο σύνολο της ημερήσιας πρόσληψης; Δεν είναι σίγουρα το 1% που αναφέραμε παραπάνω. Για να καταφέρει να κάνει όλες αυτές τις εργασίες ο εγκέφαλος, απαιτεί κάτι παραπάνω από το 20% των συνολικών θερμίδων που θα φάμε στην διάρκεια της ημέρας!

Νους υγιής εν σώματι υγιεί

Ένα εύστοχο σύνθημα των Ολυμπιακών Αγώνων, αν και παραποιημένο, έχει αποδειχθεί ότι ισχύει. Η τροφή που θα επιλέξουμε να βάλουμε στο στόμα μας και θα καταλήξει στο στομάχι μας, είναι αυτή που θα μας χαρίσει επιδόσεις ή θα μας ρίξει στο κρεβάτι για κανα δυό ώρες ύπνο. Όταν όμως γνωρίζουμε ότι το 1/5 αυτής της τροφής θα δώσει ενέργεια στο μυαλό μας, καλό θα ήταν να προσέξουμε τις επιλογές μας, αν θέλουμε σωστή λειτουργία του εγκεφάλου. Την επόμενη φορά που θα βγείτε για τα ψώνια τις εβδομάδας, σκεφτείτε λίγο καλύτερα πριν βγείτε, τί θα επιλέξετε.

Author s perdios

Comments (1)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *