Η σημασία του πρωϊνού αποτελεί έναν μύθο ή μια πραγματικότητα;

 

Αν αναζητήσετε στις σελίδες του διαδικτύου που είναι στην Ελληνική γλώσσα, όλες ξεκινάνε με την ίδια πρόταση για “το σωστό πρωϊνό”:

 

Η Αγγλική λέξη που αντιστοιχεί είναι το “breakfast”, αποτελείται από δύο λέξεις, “break” και “fast” που στα Ελληνικά σημαίνει “διακοπή/σπάσιμο της νηστείας”.

 

Είναι να απορούμε πραγματικά με το μυαλό όσων θέλουν να γράψουν ένα άρθρο για να προσελκύσουν κόσμο ή να προωθήσουν ένα προϊόν.

Οι Άγγλοι ήταν οι μόνοι που τρώγανε πρωϊνό και εμείς όλοι τους αντιγράψαμε;

Γιατί να μην λάβουμε υπ’ όψιν την ετυμολογία της Γερμανικής λέξης “Frühstück” που σημαίνει “νωρίς κομμάτι”; (μπορούμε να πιάσουμε όλες τις γλώσσες αλλά στο ίδιο πράγμα θα καταλήξουμε)

Ας ασχοληθούμε λοιπόν με την γλώσσα μας, κυριολεκτικά και μεταφορικά.

Στα Ελληνικά, το πρώτο πράγμα που κάνουμε το πρωί λέγεται “πρωϊνό”, όπως πρωϊνό ξύπνημα/σκούπισμα/πλύσιμο κλπ. Όπως καταλαβαίνετε, η λέξη “πρωϊνό” είναι ένα επίθετο που προσδιορίζει ένα ουσιαστικό (ή ένα ουσιαστικοποιημένο ουδέτερο του επιθέτου). Στην περίπτωση μας, αναφερόμαστε στο πρωϊνό γεύμα.

Στους ρυθμούς και το άγχος που έχουμε φτάσει πλέον σαν χώρα, έχουμε καταλήξει να μην έχουμε σωστό ύπνο, ενώ φροντίζουμε να ξυπνήσουμε μόλις 5 λεπτά πριν το ελάχιστο που πρέπει να είμαστε στην πόρτα, αμελώντας πλήρως το πρωϊνό γεύμα μας. Αλήθεια όμως, ποιά είναι η σημασία του πρωϊνού γεύματος;

Η ώρα που μεσολαβεί από το τελευταίο γεύμα που θα φάμε πριν πέσουμε για ύπνο, εως την ώρα που θα ξυπνήσουμε είναι το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα που μένει ο οργανισμός χωρίς καμία τροφή. Ούτε καν νερό. Στην διάρκεια που είμαστε ξυπνητοί, δεν υπάρχει περίπτωση να περάσει τόσο διάστημα που θα μείνουμε έτσι.

Βγαίνοντας από το σπίτι μας νηστικοί, το πρώτο πράγμα που θα κάνουμε είναι να αναζητήσουμε τροφή. Και διανύουμε μια εποχή όπου κάθε λιγότερο από 50 μέτρα απόσταση, υπάρχει και κάτι να φάμε διαθέσιμο σχεδόν 24 ώρες. Το ένστικτο της επιβίωσης θα στείλει σήμα στον εγκέφαλο για να δημιουργηθεί η θέληση να αποκτήσουμε φαγητό, για να μην λιποθυμήσουμε. Χρειαζόμαστε ενέργεια.

Εκείνη τη στιγμή που η πείνα και το άγχος κυριαρχούν, είναι αποδεδειγμένο ότι θα κάνουμε την χειρότερη επιλογή που μπορούμε διατροφικά.

Αν έχουμε διπλοπαρκάρει το αμάξι ή βιαζόμαστε να προλάβουμε το αστικό, η κατάσταση είναι ακόμα χειρότερη. Κοιτώντας τις επιλογές αλλά και την τσέπη μας, φροντίζουμε για κάτι βιαστικό και οικονομικό, έχοντας ως αποτέλεσμα να επιλέξουμε κάτι που μπορεί να χορτάσει τον εγκέφαλο και το μάτι, αλλά σίγουρα όχι το στομάχι.

Και εδώ ξεκινάνε τα προβλήματα. Το ωράριο της εργασίας κυλάει με το μυαλό μας στο στομάχι και όχι στο αντικείμενο για το οποίο πληρωνόμαστε για να αποδώσουμε έργο. Περιμένουμε πως και πως το διάλειμμα για να πάμε στο κυλικείο ή να παραγγείλουμε κάτι απ’ έξω, ή στην καλύτερη περίπτωση να βγάλουμε το ταπεράκι που ετοιμάσαμε από το σπίτι. Αν δεν υπάρχει κάτι από τα παραπάνω σαν επιλογή, αρχίζει το “κατοχικό σύνδρομο” βάσει του οποίου σκεφτόμαστε πώς θα περάσει η ώρα μέχρι την λήξη της βάρδυας μας για να πάμε σπίτι να φάμε.

Στο ενδιάμεσο, μέσα στο σώμα μας γίνεται ότι χειρότερο μπορεί να συμβεί. Τα αποθέματα ενέργειας και διατροφικών στοιχείων που μπορεί να είχαμε δημιουργήσει μετά από ένα σχετικά ήρεμο και χαλαρό σαββατοκύριακο που αφιερώσαμε στον εαυτό μας, μπαίνουν σε διαδικασία κατανάλωσης και είναι θέμα χρόνου πότε θα εξαντληθούν και αυτά.

Τα πρώτα συμπτώματα είναι το πρόσθετο άγχος και ένας ήπιος πονοκέφαλος. Σταδιακά, αυξάνονται σε ένταση μέχρι το σημείο που θα γίνουν και αφόρητα. Ακολουθεί η εξάντληση που μειώνει το βαθμό απόδοσης στην δουλειά ή στην άθληση. Και ο επίλογος γράφεται με την πρόσθετη πείνα όπου μετά από τέτοια δοκιμασία που έχει υποστεί ο οργανισμός, του είναι αδύνατο να ελέγξει την ποσότητα της τροφής. Το ένστικτο της επιβίωσης κυριαρχεί και φροντίζει να κάνει “κάβα” γιατί… δεν ξέρει αν θα τον φροντίσετε ξανά με το φαγητό! Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ποιά είναι η σημασία του πρωϊνού.

Και έτσι ξεκινάει ο φαύλος κύκλος της τροφής.

Με το σενάριο που μόλις αναφέραμε να επαναλαμβάνεται σε πολύ σύντομα διαστήματα, είναι θέμα χρόνου να γίνει τρόπος ζωής. Η “κάβα” μεταφράζεται σε αποθήκευση λίπους στο σώμα, σε λιγότερη συγκέντρωση σε οτιδήποτε κάνουμε, σε λιγότερη δημιουργικότητα, διάρροια ή δυσκοιλιότητα και μια σωρεία άλλων προβλημάτων που θα μπορούσαμε να τα είχαμε αποφύγει.

Αν έχετε οποιαδήποτε αμφιβολία για αυτό, μπορείτε πολύ απλά να ρωτήσετε τους φίλους ή συγγενείς σας, αν τρώνε πρωϊνό (και τί είναι αυτό) και κατά συνέπεια αν αντιμετωπίζουν κάποιο από τα συμπτώματα που σας έχουμε αναφέρει. Η αλήθεια είναι ότι και αυτοί δύσκολα θα το παραδεχθούν.

Υπάρχει τρόπος να τα γλιτώσουμε όλα αυτά, και είναι αυτός που έχετε μαντέψει αν καταφέρατε να διαβάσετε το άρθρο μέχρι εδώ: να καταναλώσετε πρωϊνό στο σπίτι μόλις ξυπνήσετε, πριν φύγετε, με ηρεμία.

Διαλέξτε τα σωστά συστατικά και σεβαστείτε τον οργανισμό σας.

Τρώγοντας ένα πρωϊνό που αποτελείται από δύο φέτες ψωμί με μαρμελάδα (επεξεργασμένος υδατάνθρακας με πρόσθετα σάκχαρα) δεν είναι και ότι καλύτερο. Αν δεχθείτε το ρητό ότι το σώμα σας είναι μια μηχανή, φροντίστε να του βάλετε αγωνιστική βενζίνη. Όχι νοθευμένη βενζίνη από το βενζινάδικο του τελευταίου χωριού στα σύνορα.

Φροντίστε να επιλέξετε μια τροφή που θα είναι πλήρης σε διατροφικά στοιχεία, να υπάρχει ποικιλία συστατικών και να είναι όσο το δυνατόν γίνεται ακατέργαστη. Βρείτε χρόνο να προετοιμάσετε το πρωϊνό σας από το προηγούμενο βράδυ ή ξυπνήστε 10 λεπτά νωρίτερα. Πειραματιστείτε, δοκιμάστε, απολαύστε. Ο οργανισμός σας δεν θέλει μονοτονία. Όσο πιο πολύ ασχοληθείτε με αυτόν, τόσο περισσότερο θα σας ανταμείψει.

Η σημασία του πρωϊνού, και μάλιστα ενός σωστού πρωϊνού είναι ξεκάθαρη. Όσο πιο σωστό είναι το πρωϊνό σας, τόσο πιο καλά θα γνωρίζει ο οργανισμός σας τί να ζητήσει στην διάρκεια της ημέρας σας. Θα βελτιωθούν οι επιλογές σας όταν πεινάσετε, θα μειώσετε την άσκοπη κατανάλωση και θα φροντίσετε την υγεία σας και την τσέπη σας. Η εργασία σας θα γίνεται πιο ευχάριστα, η διάθεση σας θα αλλάξει προς το καλύτερο και θα γνωρίσετε έναν καινούριο εαυτό.

Τα προϊόντα μας, ακατέργαστα, φυσικά, χωρίς συντηρητικά και πρόσθετη ζάχαρη, τηρούν τις σωστές αναλογίες διατροφικών στοιχείων που χρειάζεται ο οργανισμός σας και σας δίνουν ότι καλύτερο χρειάζεστε για να ξεκινήσετε την ημέρα σας! Επιπλέον σας ελευθερώνουν τον χρόνο που χρειάζεστε για να αναζητήσετε και να ετοιμάσετε την ιδανική τροφή για να ξεκινήσετε δυνατά την ημέρα σας!

Επιλέξτε ανάμεσα στους συνδυασμούς δημητριακών που σας προσφέρουμε ή τις μπάρες δημητριακών και απολαύστε υπεύθυνα!