Επιστρέφεις σπίτι από τις διακοπές και μόλις βρίσκεις λίγο χρόνο να κάτσεις, ελέγχεις τα mail σου και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Γεμάτος ο τόπος από κείμενα “Χάστε τα κιλά των διακοπών”, “Η μαγική τροφή που αδυνατίζει” και άλλα ωραία.

Και κάνεις το λάθος να ανέβεις στην ζυγαριά. Και βλέπεις το νούμερο, κατεβαίνεις, ανεβαίνεις ξανά και δε το πιστεύεις. Αυτό που δε ξέρεις όμως, είναι ότι η ζυγαριά σου κάνει λάθος.

Το λάθος της ζυγαριάς, είναι ότι δίνει ένα νούμερο το οποίο είναι απόλυτο. Είναι απλά ένα νούμερο. Θα σε προβληματίσει είτε είναι ίδιο με το νούμερο πριν τις διακοπές, είτε είναι μικρότερο ή μεγαλύτερο. Πρέπει να σκεφτείς, ότι κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός και δε χρειαζεται να μπεις σε σύγκριση, ακόμα και με τον ίδιο άνθρωπο που είσαι στο ίδιο σπίτι, για ένα νούμερο.

Αν το νούμερο είναι το ίδιο

Το πιθανότερο είναι ότι κατάφερες να μην ξεφύγεις πολύ από τους ρυθμούς της καθημερινής διατροφής σου. Αν κατάφερες και είχες περίπου 1 εβδομάδα διακοπές, σκέψου ότι με τους πιο χαλαρούς ρυθμούς που έζησες, το περπάτημα, αλλά και την πιο σωστή ενυδάτωση κατάφερε όλος σου ο οργανισμός να έρθει στην ισορροπία που ζητούσε. Στην 1 εβδομάδα, μπορείς άνετα να δεις διαφορά μέχρι και 1 νούμερο (προς τα κάτω) στα ρούχα που φοράς, χωρίς να έχουν μεταβληθεί τα κιλά σου.

Αν το νούμερο είναι μεγαλύτερο

Το πρώτο πράγμα που θα κάνεις είναι να δυσφορήσεις και να πεις “γιατί;”. Αυτό είναι και το μεγαλύτερο λάθος. Στις διακοπές, με την αλλαγή περιβάλλοντος, αλλάζει και το μυαλό. Είναι στατιστικά αποδεδειγμένο ότι στις διακοπές, 2 στους 3 ανθρώπους (66%) έχουν πιο αραιές επισκέψεις στην τουαλέτα, για λόγους καθαρά εγκεφαλικούς (π.χ. αμφισβητούμενες συνθήκες υγιεινής, μη οικείο περιβάλλον σε σχέση με τις υπόλοιπες 360 ημέρες του χρόνου κλπ.). Το πιθανότερο λοιπόν είναι το νούμερο της ζυγαριάς να επιστρέψει εκεί που ήταν στις 2 πρώτες ημέρες επιστροφής στο σπίτι. Εμείς βέβαια σας έχουμε την λύση για την ομαλή μετάβαση.

Αν το νούμερο είναι μικρότερο

Αφήσαμε την “ιδανική” και ταυτόχρονα σπάνια περίπτωση για το τέλος. Οι “διακοπές” έχουν πάρει την ονομασία τους επειδή “διακόπτουμε” μια συνήθεια (μια κακιά συνήθεια όπως η δουλειά για παράδειγμα). Δεν σε αγχώνει το αν θα μαγειρέψεις. Δεν σε αγχώνει το αν θα πλύνεις τα πιάτα, ή το αν θα φτάσεις στον χώρο εργασίας σου έγκαιρα με το μποτιλιάρισμα μπροστά σου. Δεν σε αγχώνουν γενικώς πράγματα που σε ζορίζουν όλες τις άλλες ημέρες, τα οποία πνίγεις αλλά ξεσπάνε μέσα σου με την μορφή τυμπανισμού, πρηξίματος, δυσκοιλιότητας, σπαστικής κολίτιδας κλπ. Ο οργανισμός σου αφομοιώνει στο 100% ότι κι αν του δώσεις, δίνοντας σου όλη την διατροφική αξία που μπορείς να πάρεις. Κι έτσι λοιπόν, κατάφερες αυτό το ιδανικό και σπάνιο, να γυρίσεις με λιγότερα κιλά πίσω στο σπίτι. Σκέψου όμως ότι τα λιγότερα κιλά είναι και μια μεγάλη πιθανότητα αφυδάτωσης, πράγμα συχνό στις διακοπές γιατί πίνουμε τα πάντα εκτός από νερό.

Τα κιλά πάνε κι έρχονται. Το λάθος της ζυγαριάς θα είναι πάντα εκεί και θα παραμονεύει να σε τρομοκρατήσει, για να σου δημιουργήσει μεγαλύτερα προβλήματα και μεγαλύτερα έξοδα. Ο καλύτερος κριτής είναι ο καθρέφτης που θα δεις το εαυτό σου. Αν είσαι εντάξει με αυτό που αντικρίζεις, τα κιλά δεν έχουν καμία απολύτως σημασία. Και ξεφορτώσου την ζυγαριά από το σπίτι.

Δεν χρειάζεσαι παραπάνω άγχος από όσο ήδη έχεις.

Author s perdios

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *